geologica

Geopolitikai elemzések

impresszum

Geologica – geopolitikai elemzések

geologica.blog.hu
geologica.blog@gmail.com

Felelős szerkesztők:
Grünhut Zoltán – Vörös Zoltán

ISSN:

Utolsó kommentek

Friss topikok

Partnerek


korábbi elemzések

2011/01 - Iszlamista térnyerés vagy demokratikus átmenet

2011.03.29. 23:09 - geologica

2011 első negyedévének legjelentősebb geopolitikai eseményei kétségkívül Észak-Afrikában és a Közel-Keleten zajlanak. A világ, benne a globális hatalmak, valamint a közvetlenül érintett térségek országai teljesen váratlanul szembesültek a nemzetközi médiában „lázongásként”, „népfelkelésként”, „forradalomként”, sőt némely esetben – nem teljesen alaptalanul – „polgárháborúként”, avagy „törzsi, vallási-felekezeti háborúként” aposztrofált, vérrel és erőszakkal járó folyamatokkal. A körülményeket értékelő, sokszor egymással heves vitában álló szakértői véleményekből rendszerint egy következtetés ragadható ki: „az arab világ már nem lesz többé olyan, mint azelőtt!” Arra vonatkozólag azonban csak találgatások vannak, hogy miféle átalakulás is várható. Nincsenek egyértelmű jelei annak, valójában mit eredményezhetnek ezen, egyes országokban a társadalmi többség, míg másutt csupán egy hangadó, helyzetével, kilátásaival elégedetlenkedő kisebbség által kikényszerített, de legalábbis kikényszeríteni szándékolt rezsimváltások, állami reformok, politikai, gazdasági, társadalmi strukturális átrendeződések. Némelyek szerint demokratikus-demokratizációs fordulat van kibontakozóban, ugyanakkor érveik kevéssé meggyőzőek annak kapcsán, hogy e változás nyugati típusú politikai, jogi intézmények kiépülését, s nem pusztán az autokrata rendszerek leépítését, illetve egyfajta illiberális, netán iszlamizálódó állam- és társadalmi berendezkedés térnyerését eredményezi majdan. Persze az iszlám fundamentalizmus gyors, avagy lassú, de biztos stabilizálódását prognosztizálók sem hagyhatják figyelmen kívül annak tényét, hogy az efféle ideológiájú mozgalmak jelenleg csak mérsékelt társadalmi-politikai támogatottsággal bírnak a belső válságokkal küzdő arab országok többségében, ráadásul eszmei megosztottságuk miatt ugyanúgy elképzelhető az iszlamista alapállású, ám pragmatikus gondolkodású frakciók felülkerekedése, mint a radikális irányvonal térnyerése. Ami okkal feltételezhető, hogy a dinasztikus elvű, autokrata hatalomgyakorlás ideje lejárt, s ezentúl a lakosság érdekeire nagyobb odafigyeléssel kell lennie a kormányzatoknak.

Jelen tanulmány kettős céllal veszi górcső alá az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten zajló folyamatokat: egyfelől kronologikus eseménytörténeti áttekintést kíván biztosítani, másrészt felvázolni igyekszik azok végkimeneteleinek lehetséges irányait. A történéseket január eleje és március közepe között vizsgáltuk, s országokra bontva összegeztük, mely segít átlátni, hogy a számos hasonlóság mellett mennyi különbözőség jellemzi a „felkeléseket” azok eredendő okai, céljai és lefolyása tekintetében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geologica.blog.hu/api/trackback/id/tr442783657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piros88 2011.04.06. 10:00:48

Az elemzés nagyon jól rámutat az arab világ történéseire. Kicsit mesélős, de érthető és jól követhetők az események, érthetők a következtetések.
A terrorizmus kérdésének boncolgatása még egy érdekes adalék lehet, hiszen nem véletlen, hogy néhány diktátor (Kadhafi, Saleh) több ízben hivatkoznak Oszama bin Ladenre, mint a forradalmi hangulat kirobbantójára. Érdekes kérdés lehet, hogy valóban van-e ilyen célja a terroristaszervezetnek, valóban érdekük lehet-e az arab világ átalakulása...
Gratulálok a Szerzőknek.